Khamis, 29 Mei 2014

CARA MEMASAK AYAM KARI (IKUT KEFAHAMAN SENDIRI)

bahan bahan diperlukan :
minyak agak sendiri
-bawang putih 2 biji bawang merah 2 biji halia 1 inci @ setengah inci
-4sekawan (agak2la)
-asam keping( sedikit sahaja)
-daun kari 1 pelepah
-santan setengah kelapa
-ayam
-rempah kari(di gaul sedikit bersama perencah)
-kentang


cara-cara memasak:

1)  panaskan kuali dan minyak selepas minyak panas masuk kan 4 sekawan,
     selepas itu masukkan bawang putih dan merah halia yang telah ditumbuk , kacaw..
     api dalam keadaan serdahana
2) selepas itu masuk perencah kari dan gaul perencah sehingga pecah minyak
     selepas pecah minyak, masukkan ayam
3) setelah digaul sebati, masuk kan santan gaul kan selepas memasukkan santan, masukkan 
    kentang  yang dipotong masukkan garam dan asam keping.(pastikan sentiasa dikacau)
    daun kari jgn lupa.
4) selepas itu tunggu gulai mendidih sehingga kentang lembut,setelah kentang lembut
     tutup api dan sedia untuk dihidang

:)
selamat mencuba






Tiada ulasan:

Catat Ulasan