bahan bahan diperlukan :
minyak agak sendiri
-bawang putih 2 biji bawang merah 2 biji halia 1 inci @ setengah inci
-4sekawan (agak2la)
-asam keping( sedikit sahaja)
-daun kari 1 pelepah
-santan setengah kelapa
-ayam
-rempah kari(di gaul sedikit bersama perencah)
-kentang
cara-cara memasak:
1) panaskan kuali dan minyak selepas minyak panas masuk kan 4 sekawan,
selepas itu masukkan bawang putih dan merah halia yang telah ditumbuk , kacaw..
api dalam keadaan serdahana
2) selepas itu masuk perencah kari dan gaul perencah sehingga pecah minyak
selepas pecah minyak, masukkan ayam
3) setelah digaul sebati, masuk kan santan gaul kan selepas memasukkan santan, masukkan
kentang yang dipotong masukkan garam dan asam keping.(pastikan sentiasa dikacau)
daun kari jgn lupa.
4) selepas itu tunggu gulai mendidih sehingga kentang lembut,setelah kentang lembut
tutup api dan sedia untuk dihidang
:)
selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan